ceturtdiena, 2018. gada 3. maijs

Apziņas līmeņi

Materiāls tika rakstīts konkrētai auditorijai, bet ja ko vērtīgu atrodat priekš sevis - ņemiet par labu.

Lietotāja Jolanta Štrausa attēls.
Apziņas līmeņi – vēl šos līmeņus varētu dēvēt par DZĪVES KVALITĀTES LĪMEŅIEM. Respektīvi, jo zemāks līmenis, jo vairāk neapmierinātības, ciešanu, sāpju, nelaimju, slimību un protams arī otrādāk – jo augstāks līmenis, jo laimīgāks ir cilvēks. 
Tas nenozīmē, ka augstākā līmenī nav neveiksmju, sāpju un ciešanu – tās protams ir, bet jūs tās vairāk nepamanāt, dzīvot ir daudz vieglāk, jūs maināt uztveres līmeni, jūs maināt attieksmi pret notiekošo.
Kā pirmo es piedāvāšu apskatīt Deivida Hokinsa (David R. Hawkins) „Apziņas līmeņu” skalu, kur Apziņas jeb Dvēseles stāvokļi ir sakārtoti skalā no nulles līdz tūkstotim. 
Sāksim no zemākā gala, kur apziņas līmenis ir 20.
Kauns 20 - Naids, kas vērsts pret sevi. Pazemojums. 
Viens solis līdz nāvei. Suicīda, sērijveida slepkavu līmenis. Pilnīga gara iznīcība
Vaina 30 – Apvainojumi.
Nedaudz augstāk par kaunu, bet var būt domas par suicīdu. Cilvēks domā par sevi kā par grēcinieku un nevar sev piedot pagātnes rīcību.
Apātija 50 – Izmisums. 
Cilvēks jūt bezcerību, pilnīga pārliecība par savu bezpalīdzību. Daudzi bezpajumtnieki ir iestrēguši šajā līmenī un zaudējuši jebkādu cerību.
Skumjas – Depresija 75 – Nožēla. 
Bezgalīgu skumju un zaudējumu sajūtas līmenis. Piemēram zaudējot kādu tuvinieku, cilvēks var iestrēgt šajā līmenī vai pat iekrist no augstāka līmeņa un tur palikt.
Šie pirmie četri jeb zemākie līmeņi bīstami ar to, ka cilvēks pats nespēj no tiem izķepuroties. Viņam ir nepieciešama palīdzīva. Ja jūsu draugu lokā ir kāds, ko var definēt ar kādu no šiem līmeņiem – palīdziet viņiem cik var – viņi var aiziet bojā! Alkoholisms un narkomānija pieder pie šiem līmeņiem, kur cilvēks kauna, vainas, apātijas vai skumju ietekmē, ir iestidzis un viņam noteikti ir nepieciešama palīdzība. Vislabākā palīdzība, ko katrs varam dot šo līmeņu cilvēkiem ir NEKRITIZĒŠANA!!! Viņiem visiem ir vajadzīga mīlestība, uzmundrinājums, sirds siltums!
Bailes 100 – Trauksme. 
Pasaule šķiet bīstama un bezcerīgi nedraudzīga. Paranoja. Cilvēkiem ir vajadzīga palīdzība, lai tiktu no līmeņa uz līmeni – citādāk viņš uz ilgu laiku var iestrēgt kādā no līmeņiem. Te ir arī nospiedošas attiecības. Arī šajā līmenī cilvēkam ir nepieciešama palīdzība, bet te, atšķirībā no iepriekšējiem četriem, cilvēkam jau ir cerība „sapurināties” un izķepuroties.
Nekontrolētas vēlmes 125 – Kaisle. 
Vēlme, kas vēl nav pamatota ar mērķiem un uzstādījumiem. Ilūzija, lidošana pa mākoņiem. Kaisle uz kaitīgiem ieradumiem, naudu, atzinību, slavu, spēka izrādīšanu, seksu. Vēlmes kas nav kontrolētas un nav pamatotas. Viss tiek izmantots „launprātīgi” ne tikai pret citiem, bet arī pret sevi.
Nebaidieties no vārda ”nauda” tā ir vajadzīga, to vēlēties vajag un bez tās mūsdienu pasaulē iztikt nevarēsim, bet mums ir skaidri jāzina cik naudas un kādiem mērķiem tā ir vajadzīga. Šajā līmenī šīs izpratnes vēl nav.

Dusmas 150 – Naids. Vilšanās līmenis – te ir ļoti daudzi!!!
Vilšanās no tā, ka vēlmes nepiepildās. Šis līmenis var pamudināt cilvēku pacelties uz jaunu līmeni vai arī ”noslīkt” naidā – nospiedošas attiecības laulībā, darbā. Šo līmeni ļoti ietekmē iepriekšējais, kur cilvēks nekontrolēto vēlmju vadīts nonāk pie ciešanām, kuras sagādā vēlmju nepiepildīšanās. Te var redzēt pārus, kur vienu pārpilda dusmas un naids, bet otru bailes. Šajā līmenī brūk visas sapņu pilis un to vietā paliek vien dusmu mākonis. Cilvēka mērķi un vadmotīvi ir balstīti uz dusmām. Dusmas ir vadošā enerģija.

Lepnība un Populisms 175 – Nicinājums Atbildības trūkums un nesodāmības sajūta. 
Lepnība – pirmais līmenis, kur cilvēks sāk justies labi – reizēm. Lepnība tīrā, neatšķaidītā veidā tāpat ir balstīta uz iepriekšējiem līmeņiem – bailēm, dusmām, vēlmēm… 
Tomēr labsajūta šinī līmenī ir iluziora, jo tā ir atkarīga nevis no paša iekšējā stāvokļa, bet gan no apkārtējās vides. (ko man spēj iedot apkārtējā vide, lai ES justos labi?) – nauda, prestižs, atzinība – tas viss ir vajadzīgs lepnībai. Te nekas netiek darīts citu labā – te viss ir tikai MAN. Rasism, nacionālisms, radikalizācija – tas viss te. Šis ir pašaizsardzības līmenis. Kari reliģiju vārdā. Cilvēks tik ļoti ir pieķēries reliģijai, vai saviem standartiem, ka jebkuru ”uzbrukumu” uztver personīgi. Šajā līmenī cilvēks nedzird un neuztver nevienu citu viedokli.

Vīrišķība – Drosme 200 – Apgalvojums. 
Cilvēks dzīvi redz kā vilinošu un aizraujošu. Cilvēkam aktivizējas interese par personīgo izaugsmi, profesionālo izaugsmi, karjeras izaugsmi. Cilvēks sāk redzēt savu nākotni kā labāku attiecībā pret pagātni. Uzsvars uz ”attiecībā pret pagātni” – te notiek salīdzināšana un bieži vien ”uzpeld” zemāko līmeņu ietekme, nostaļģija, bailes, skumjas.
Tomēr šis ir pirmais īsta spēka līmenis. Te cilvēks sāk redzēt, ka dzīve ir pilna ar pārbaudījumiem – viss nav gluži tā kā izskatās. Ir nepieciešama drosme stāties pretī pārbaudījumiem un veikt zināmu piepūli.
Tomēr šajos pārbaudījumos viņš saskata kaut ko gaišu, kaut kāda veida brīvību. Parādās cerība. Parādās neliels mājiens uz personīgo izaugsmi – bet te tomēr vairāk izaugsme ir domāta kā izglītība, karjera.
Cilvēks salīdzina nākotni ar savu pagātni. Te cilvēkam ir koncepcija NO, nevis UZ.

Neitralitāte 250 – Uzticēšanās. 
Neitralitāte, bet ne vienaldzība. Viegla, atslābināta un nepiespiesta dzīve. Nav vēlmes kādam kaut ko pierādīt. Daudzi, kas strādā ar sevi atrodas šajā līmenī – ļoti komfortabla vieta. Te nenotiek ne ņemšana, ne došana. Šis ir pašapmierinātības un slinkuma līmenis. Šis ir līmenis, kad cilvēks nevēlas dalīties – man ir, kāda daļa man gar citiem… nu vienīgi, ja ļoti lūdz,,, nu labi, padalīšos. Kā ir tā ir labi, es netraucēju jums – jūs netraucējat man.
Gatavība 310 – Optimisms. 
Sabiedrības zaldāti. Cilvēks ir gatavs izmantot savu enerģiju efektīvāk. Cilvēks vairs nav pasīvs, viņš sāk darboties. Te vairs nav haotiskas darbības par labu zemākajiem pieprasījumiem. Cilvēks attīsta pašdisciplīnu un gribasspēku. Šis ir tas līmenis, no kura Apziņa uzsāk savu startu garīgajā izaugsmē. Te cilvēks domā par diētu ne jau tādēļ lai iespīlētos mīļākajos džinsos vai vakarkleitā, bet gan jau sāk nojaust par veselības nozīmi. Līmenis no algas līdz algai vairs nepatīk. Līmenis, kad gribas kaut ko nedaudz vairāk. Šajā līmenī cilvēks cenšas – labāk strādāt, parādīt savas labākās puses. Parādās domas par izaugsmi, bet vairs nav neiralitāte – tagad jau ir nedaudz svarīgi, kā būs, kā izskatīsies utt. Te jau parādās disciplīna, gribasspēks.

Pieņemšana 350 – Piedošana. 
Mūsu platuma grādos un mūsu laikmetā šajā līmenī notiek milzīgs lēciens jeb izrāviens. ”Kvantu lēciens”. Te cilvēks koncentrē savu uzmanību uz velamajiem rezultātiem. Cilvēks sāk pielietot zināšanas, izmanto informāciju lietderīgi. Sāk pārņemt kontroli pār savu prātu un emocijām. Un te viņam rodas iespēja pašrocīgi uzlabot savas dzīves kvalitāti. Tāpat šis ir mērķu uzstādīšanas līmenis. Te notiek asi pagriezieni karjerā, dzīvesveida maiņa, jauni sākumi, jauna dzīve. Te notiek svarīgas izmaiņas cilvēka dzīvē. Jaunas dzīves sākumi var būt arī zemākajos līmeņos – jāņem vērā kādu motīvu, emociju un domu vadīts cilvēks maina savu dzīvi. Šajā līmenī cilvēks sāk rēķināties ar citiem – viltus EGO atkāpjas un dod priekšroku patiesajam EGO. Cilvēks pamostas un atveras aktivitātei. Mērķu izvirzīšanas un sasniegšanas līmenis. Atbildība par savu lomu šajā pasaulē. Atbildība par savu rīcību. Ja kaut kas viņa dzīvē nav kārtībā, viņš to konstatē – izvirza mērķus un sasniedz vēlamo. Cilvēks skaidrāk redz savu dzīves karti. Šis līmenis cilvēku pamudina nomainīt darbu, sākt jaunu biznesu. Šis ir ne tikai plānošanas līmenis, bet arī darīšanas līmenis.
Saprāts – Intelekts 400 – Sapratne. (Einšteins, Tesla, Freids…)
Te cilvēks pārkāpj emocionālos zemāko līmeņu aspektus. Sāk raudzīties uz dzīvi skaidri un racionāli. Medicīnas un Zinātnes līmenis, kur abas nozares ir tīrā veidā bez piejaukumiem. Saprāta izmantošana ar pilnu jaudu – tagad viņam ir gan disciplīna, gan aktivitāte. Zināšanu, intelekta, saprāta pielietošana pareizi – nenodarot ļaunu sev un citiem.

Mīlestība 500 – Godbijība. (Māte Terēze un citi ”Noasi”)
Ļoti augsts līmenis, bet ne nesasniedzams. Laicīgās pasaules beznosacījumu mīlestība, kur cilvēks saprot savu saikni ar visu, kas eksistē. Zināma apgaismība, kur cilvēks izprot notiekošā jēgu, dzīvības jēgu. Šinī līmenī sāk traucēt intelekts. Cilvēks ir virs intelekta līmeņa, kur ir daudz plašāks konteksts. Intelekts vairs nepiesaista pie materiālajām vērtībām. Te vairs nav emociju – te viss strādā ”sirds” līmenī. Šis ir līmenis, kur pamostas cilvēka patiesā būtība, cilvēka patiesā sūtība. Te cilvēks saprot, ka viņš nav šis fiziskais ķermenis, viņš saprot, ka fiziskais ķermenis ir tikai ”darba auto” izziņai un dvēseles pieredzei. Kur cilvēks jau visu ir pieņēmis un visu izprot kā kopumu. Cilvēka darbības motīvi ir tīri un nav sabojāti ar kaislību. Te ir patiesais EGO tīrā veidā. Intuīcija ir ārkārtīgi spēcīga, jo emocijas un prāts ir ierobežoti jeb kontrolēti.
Prieks 540 
Nesatricināmas laimes sajūta. Nekas nesatricina atrodoties jebkur... Te nav nepieciešami mērki un detalizēti plāni. Apziņa operē ar daudz dziļākiem un plašākiem jēdzieniem. Notikumi, kas tuvi nāvei var cilvēku uz laiku pacelt uz šo līmeni.

Miers 600 - Svētlaime
Absolūts miers, transcendenta stāvoklis. Augstāks par laimi un prieku.
Apgaismība – Pilnība 700 – 1000
Mums pieejamiem vārdiem neaprakstāms stāvoklis, kas pārsniedz Svētlaimi vairākkārt.
P.S.
Kā jau minēju – mēs neviens neatrodamies tikai uz viena pakāpiena, bet katram ir viens dominējošais līmenis.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Apziņas līmeņi... sākums

Materiāls tika rakstīts konkrētai auditorijai, bet ja ko vērtīgu atrodat priekš sevis - ņemiet par labu. Apziņas līmeņi Vēdisko rakstu s...